HUR SmartGym Tampereen kuntoutuskeskuksessa vastaa tarpeeseen

HUR gym machines in use at Tampere Rehabiliation Centre.

Kuntoutuja Eira Vesikko rakentaa jalkojensa lihasvoimaa Tampereen Kuntoutuskeskus Tammenlehväkeskuksen upouudessa älyteknologisessa kuntosalissa. Kuntosali on varustettu HUR-laitteilla. Istuessaan Leg Press -laitteessa hän voi seurata harjoittelunsa edistymistä kosketusnäytöltä.

”Tämä kortti laitetaan laitteeseen, joka säätää vastuksen minulle automaattisesti. Se on kätevä, kun seurataan, kuinka monta toistoa olen jo tehnyt. Joskus teen vähän ylimääräistä”, Vesikko nauraa hilpeästi.

”Tavoitteena on ollut saada jalat sellaiseen kuntoon, että pääsen kotiin ja voin liikkua siellä omatoimisesti”, Vesikko selventää.

Hänen jalkansa voimat ovat parantuneet, ja kotiinlähtö on kulman takana. Kun Vesikko tuli ensimmäisen kerran Tammenlehväkeskukseen kuntoutukseen, hän liikkui pyörätuolissa. Yhdessä kuntoutusavustaja Jaana Ilomäen kanssa he alkoivat rakentaa hänen jalkojensa voimaa kuntosalilla ohjatulla harjoittelulla. Nyt hän pystyy kävelemään rollaattorin avulla.

”Tämä on upea paikka! Ei ole tehty turhaan”, Vesikko kehuu.

Erinomainen ilmapiiri kuntosalilla

Tampereen Kuntoutuskeskus Tammenlehväkeskus sai toisen HUR-älyteknologiaa hyödyntävän kuntosalin remontin jälkeen. Ensimmäinen otettiin käyttöön vuonna 2016, ja siitä tuli niin suosittu ja osastojen aktiivisessa käytössä, että kaikki eivät enää mahtuneet sinne treenaamaan.

”Ensimmäistä laitosta käytettiin tiukalla aikataululla, eikä yksilöllisen ja avohoidon kuntoutujilla ollut riittävästi tilaa harjoitella siellä. Toisen hankkiminen oli remontin aikana ykkösprioriteettimme heti tilojen avauduttua”, Tammenlehväkeskuksen kuntoutus- ja kehittämispäällikkö Titta Soimasuo julistaa.

”Tätä meidän on tarjottava kuntoutujille. Ryhmätoiminta tukee kuntoutusprosessia myös muilla tavoin. Meillä on täällä kuntosalilla hyvä ilmapiiri ja säkenöivä huumori”, Soimasuo kehuu.
USER ID -kortilla varustetut HUR SmartTouch System -laitteet olivat Tammenlehväkeskuksen ensisijainen valinta. Soimasuo luettelee kolme asiaa, jotka laitteet ovat mahdollistaneet.

”Ensinnäkin se mahdollistaa systemaattisen yksilöllisen ja progressiivisen harjoittelun tämän kokoisissa tiloissa”.
Tammenlehväkeskuksen kahdella kuntosalilla on viikoittain jopa 350 asiakasta. Myös harjoitusryhmiä on tällä hetkellä 50.

”Toiseksi, voimme osoittaa treenin tehokkuuden, koska kaikki on tallennettu. Nyt voimme raportoida asiakkaan loppulaskelmassa, kuinka tehokasta hänen kuntosaliharjoittelunsa on ollut. Harjoittelun tehokkuuden havainnointi on todella motivoivaa sekä kuntoutujalle että henkilökunnalle”.

Keskus on myös onnistunut lisäämään harjoitteluryhmiä niille asiakkaille, joilla on laitteiden tunnistekortti.
”Näin fysioterapeutin ei tarvitse tuntea jokaista kuntoutujaa läpikotaisin, koska kaikki tiedot ovat kortilla, eikä aikaa mene hukkaan laitteiden säätämisessä.”

Palvelupäällikkö Tuula Holappa (vasemmalla) pitää kuntosaliharjoittelua erittäin tärkeänä osana asiakkaiden kokonaisvaltaista kuntoutusprosessia. ”Meillä on täällä kuntosalilla hyvä tunnelma ja säkenöivä huumori”, kehuu kuntoutus- ja kehittämispäällikkö Titta Soimasuo (oikealla).

Liikuntavammaisten veteraanien hoitokodista yhdeksi johtavista kuntoutuskeskuksista

Tammenlehväkeskuksella on yli 30 vuoden historia. Se perustettiin Tampereella vuonna 1988 invalidiveteraaneihin erikoistuneeksi hoitokodiksi. Sen jälkeen Tammenlehväkeskuksesta on kehittynyt yksi Suomen johtavista kuntoutuskeskuksista.

”Tällä hetkellä kuntoutus- ja asumispalveluissamme on päivittäin hieman alle 400 asiakasta. Suurin osa kuntoutujistamme on Tampereen seudulta ja he ovat jatkokuntoutuksessa erikoissairaanhoidon jälkeen. Avokuntoutuksemme on kuntien, vakuutusyhtiöiden, järjestöjen ja Kelan asiakkaita”.”.

”Lähes kaikki asiakkaamme käyttävät kuntosaliamme, tai ainakin heillä on siihen mahdollisuus”, Soimasuo ilmoittaa.
Tammenlehväkeskus hyödyntää älyteknologiaa sellaisissa kuntouttavissa toiminnoissa, joissa se on järkevää.

”Älykkään teknologian kuntosalit ovat osa teknologian hyödyntämistä”.

Asteittainen koulutus avainasemassa

Tammenlehväkeskuksen fysioterapeutit ovat myös päivittäin motivoituneita HUR SmartTouch -järjestelmästä saamistaan tiedoista. ”Aluksi työmenetelmien ja teknologian omaksuminen rutiiniksi vei aikansa, mutta loppujen lopuksi se sujui yllättävän nopeasti. Voimme todentaa järjestelmästä, että asiakas on onnistunut nostamaan merkittävästi vastusta Leg Press -laitteessa, ja samaan aikaan asiakas pystyy nousemaan sängystä omin avuin. Tämä on motivoiva tekijä”, julistaa palvelupäällikkö ja fysioterapeutti Tuula Holappa.

”On hienoa, että meillä on kaksi älykkään teknologian kuntosalia. Nyt kaikilla neljällä osastollamme on siellä tavoitteellinen harjoitusryhmä viikon jokaisena päivänä. Asiakkailla on mahdollisuus käydä kuntosalilla korkeintaan kuusi kertaa viikossa. Vähintään he voivat käydä siellä neljä kertaa viikossa”, Holappa sanoo.

Holappa pitää kuntosaliharjoittelua erittäin tärkeänä osana asiakkaiden yleistä kuntoutusprosessia.
”Jos meillä ei olisi näitä kuntosaleja ja joutuisimme järjestämään kuntoutusta vain asiakkaan kehonpainon ja perusliikkuvuuden avulla osastoilla, emme varmasti saisi asiakkaita yhtä hyvään kuntoon kuin progressiivisen kuntosaliharjoittelun avulla. Lihasvoiman parantaminen ja tasapainon kehittäminen ovat iso osa työtämme täällä”.

Teksti ja kuvat: Helena Collin / Liikuntamedia
Käännös: Paula Alajuuma