Älyrannekkeet ohjaavat Tukholmassa Nya Karolinska -yliopistosairaalan huippumoderneja kuntolaitteita
Nya Karolinskan yliopistosairaalassa Tukholmassa on kuntosali- ja kuntoutustoiminnassa otettu suuri askel kohti digitaalista vuosituhatta. Käytössä on HURin huippumodernit laitteet ja teknologia, joihin liittyy potilaille annettava RFID ranneke.
–Fysioterapeutti tekee tietokoneella henkilökohtaisen harjoitusohjelman, omaa ranneketta näytetään kuntosalilaitteelle ja laitteelle latautuu oma henkilöhtainen harjoitusohjelma. Kaikki sujuu automaattisesti, kertoo erikoisfysioterapeutti ja toimintayksikön johtaja Brita Eriksson de Franco-Cereceda Nya Karolinska -sairaalasta.
Kun voimat ovat vähissä ja ihminen tarvitsee eniten apua kuntonsa palauttamiseksi ennalleen, HURilta hankitut kuntolaitteet tulevat mukaan kuvioihin Nya Karolinskan kuntosalilla. Laitteet tarjoavat modernin ja toimivan ratkaisun. Ne on suunniteltu toimimaan potilaiden parhaaksi, ja harjoitusohjelmat mukautetaan yksilöllisesti kunkin potilaan tarpeiden mukaisesti. Älykäs tietojärjestelmä auttaa kaikessa toiminnassa.
– Kuntosalillamme voimme ohjelmoida harjoitusohjelmat potilaita varten. Brita Eriksson de Franco-Cerecedan mukaan ohjelmat ovat yksilöllisiä, sillä ne on räätälöity kunkin tarpeiden mukaan.
Nya Karolinskan kuntosalilla hyödynnetään tietotekniikkaa. Potilaat saavat modernin RFID rannekkeen, jonka avulla laitteet tunnistavat käyttäjän.
–Potilas siirtyy laitteeseen ja näyttää ranneketta laitteessa olevalle lukijalle. Laite säätää harjoitusvastuksen henkilökohtaisen harjoitusohjelman mukaiseksi, samaten laitteiden yksilölliset asetukset, Brita Eriksson de Franco-Cereceda selostaa.
Potilas saa juuri hänelle sopivan harjoitusohjelman. Harjoitusvastus säätyy automaattisesti sadan gramman tarkkuudella.
Fysioterapeutti on jo ennalta arvioinut potilaan liikkuvuutta ja kuntotasoa. Kuntosalia käyttävät nykyisin avohoidon potilaat, joilla on erilaisia diagnooseja, esimerkiksi sydänpotilaat ja potilaat, joilla on keuhkoahtaumatauti tai muita keuhkosairauksia.
– Kuntolaitteissa on ratkaisevaa se, että niissä voidaan muuttaa painoja 100 gramman tarkkuudella, Brita Eriksson de Franco-Cereceda kertoo. – Fysioterapeuteiltamme säästyy myös aikaa, sillä heidän ei tarvitse säätää kuntolaitteita käsin jokaiselle potilaalle erikseen kunkin harjoitusohjelman mukaisesti.
Kuntolaitteet ovat sekä fysioterapeuttien että käyttäjien mielestä mukavia käyttää.
– Kyllä, ne sopivat monille. Esteettömiin laitteisiin on helppo mennä ja poistua, jolloin myös liikuntakyvyltään heikommat potilaat voivat käyttää laitteita.
Lisäksi Nya Karolinskan harjoitustilojen melu on vähentynyt. Aiemmin syntyi enemmän kolinaa, kun painoja säädettiin käsin, nyt nautitaan paineilmalaitteiden hiljaisuudesta. Nykyisin avohoidon keuhko- ja sydänpotilaiden kuntoutus tapahtuu väliaikaisissa tiloissa, mutta suunnitelmana on saada kaikki fysioterapiatoiminnot ja kaikki terveydenhuollon ammattilaiset yhteiseen tilaan, samaan rakennukseen.
– Yhteistä toimintaa silmällä pitäen Nya Karolinska on panostanut HUR laitteisiin, ja tavoitteena on, että laitteet olisivat paljon useampien, niin laitoshoidossa kuin avohoidossakin olevien potilaiden käytettävissä, Brita Eriksson de Franco-Cereceda kertoo.
Teksti: Conny Pedersén
Kuvat: Nya Karolinska