17.05.2022

TAMPEREEN TAMMENLEHVÄKESKUKSEN KAKSI ÄLYKUNTOSALIA VASTAAVAT TARPEESEEN

Kuntoutuja Eira Vesikko kasvattaa jalkojensa lihasvoimaa upouudella HUR-laitteilla varustetulla älykuntosalilla Tampereen Tammenlehväkeskuksessa. Jalkaprässissä istuessaan hän seuraa kosketusnäytöltä harjoituksen etenemistä.
- Tämä kortti laitetaan laitteeseen ja se säätyy automaattisesti minulle. Näytöstä on hyvä seurata, kuinka paljon olen jo tehnyt. Välillä teen myös ylimääräistä, Vesikko naurahtaa iloisesti.
- Tavoite on ollut saada kinttuni siihen kuntoon, että pääsen kotiin ja voin siellä liikkua itsenäisesti, Vesikko täsmentää.
Kinttujen voima onkin kehittynyt hyvin ja kotiinlähtö on edessä pian. Kun Vesikko tuli vajaa pari kuukautta sitten Tammenlehväkeskukseen kuntoukseen, hän liikkui pyörätuolilla. Jalkojen voimaa alettiin vahvistaa ohjatulla kuntosaliharjoittelulla heti yhdessä kuntohoitaja Jaana Ilomäen kanssa ja nyt liikkuminen sujuu jo rollaattorin avulla kävellen.
-  Tämä on ihan verraton paikka, ei oo turhaan tehty, Vesikko kehuu.

 

 

SALILLA HYVÄ HENKI

Tammenlehväkeskukseen tehtiin perusparannuksen yhteydessä toinen HURin älykuntosali helmikuussa 2019. Ensimmäinen vuonna 2016 valmistunut lunasti paikkansa niin nopeasti osastojen käytössä, että kaikki halukkaat eivät enää mahtuneet salille.  
- Ensimmäistä kuntosalia käytettiin ihan minuuttiaikataululla ja eivätkä sinne mahtuneet enää yksilö- ja avokuntoutujat harjoittelemaan. Toinen sali priorisoitiin hankinnaksi perusparannuksen yhteydessä heti, kun tilat avautuvat, kertoo Tammenlehväkeskuksen kuntoutus- ja kehittämispäällikkö Titta Soimasuo.
- Tämä on sitä, mitä meidän pitää tarjota kuntoutujille ja ryhmätoiminta tukee kuntoutumista myös muuten. Salilla on hyvä henki ja huumori kukkii, Soimasuo kehuu.
HURin kortilla toimivat älylaitteet olivat Tammenlehväkeskukselle ykkösvalinta. Soimasuo listaa kolme asiaa, jotka älylaitteet ovat mahdollistaneet.  
-  Ensinnäkin se mahdollistaa yksilöllisen ja progressiivisen harjoittelun systemaattisesti tämänkokoisessa kuntoutuslaitoksessa.
Tammenlehväkeskuksen kahdella kuntosalilla käy jopa
350 asiakasta viikoittain ja ryhmiä on tällä hetkellä 50.
-  Toiseksi pystymme osoittamaan harjoittelun vaikuttavuuden, koska kaikki kirjautuu muistiin. Nyt pystymme asiakkaan loppulausuntoon kirjaamaan, kuinka vaikuttavaa henkilön kuntosaliharjoittelu on ollut. Se motivoi kuntoutujaa ja henkilökuntaa, kun huomaa kuinka vaikuttavaa harjoittelu on.
Kolmanneksi kuntoutuskeskuksessa on pystytty lisäämään ryhmiä, joihin voivat tulla ne, joilla on älykortti laitteisiin.
-    Tällöin fysioterapeutin ei tarvitse tuntea ihan jokaista kuntoutujaa kokonaan, koska tiedot ovat kortilla, eikä aikaa mene laitteiden säädöissä.

 

Palveluesimies Tuula Holappa (vas.) pitää kuntosaliharjoittelua erittäin tärkeänä osana asiakkaiden kokonaiskuntoutusta. ”Salilla on hyvä henki ja huumori kukkii”, kehuu kuntoutus- ja kehittämispäällikkö Titta Soimasuo (oik.).

 

VELJESKODISTA YHDEKSI JOHTAVISTA KUNTOUTUSKESKUKSISTA

Tammenlehväkeskuksella on jo yli 30-vuotinen historia. Se perustettiin vuonna 1988 Tampereen Sotainvalidien Veljeskodiksi. Tammenlehväkeskus on siitä kehittynyt yhdeksi Suomen johtavista kuntoutuslaitoksista.
-  Nykyisin meillä on hieman vajaa
400 asiakasta päivittäin kuntoutus- ja asumispalveluidemme piirissä. Suurin osa kuntoutusasiakkaistamme on erikoissairaanhoidon jatkokuntoutukseen tulleita tamperelaisia kuntoutujia. Avopalvelujamme käyttävät kuntien, Kelan, vakuutusyhtiöiden ja järjestöjen asiakkaat.
-  Lähes kaikki asiakkaamme käyvät meidän kuntosaleilla tai ainakin heillä on siihen mahdollisuus, Soimasuo kertoo.
Tammenlehväkeskuksessa hyödynnetään älyteknologiaa niissä toiminnoissa, joissa se on kuntoutustoiminnassa järkevää.
- Älysalit ovat yksi osa tätä teknologian hyödyntämistä.
 

 

PROGRESSIIVINEN HARJOITTELU AVAINASEMASSA
 

Myös arjessa Tammenlehväkeskuksen fysioterapeutit motivoituvat HUR SmartTouch-älyjärjestelmästä saamastaan datasta. Aivan aluksi työtapojen ja teknologian omaksuminen rutiiniksi otti oman aikansa, mutta loppujen lopuksi se sujui yllättävän nopeasti. Voimme nähdä älylaitteella, että jalkaprässissä on pystytty vastusta nostamaan jo huimasti ja samaan aikaa asiakas pääsee itse nousemaan sängystä ylös. Tämä motivoi, toteaa palveluvastaava, fysioterapeutti Tuula Holappa.
- On ihan luksusta, että meillä on kaksi älykuntosalia. Tällä hetkellä
kaikilla neljällä osastolla on viikon jokaisena päivä tavoitteellinen kuntosaliryhmä. Enimmillään asiakkaalla on mahdollisuus käydä kuntosalilla kuusi kertaa viikossa ja minimissäänkin neljä kertaa viikossa, Holappa sanoo.
Holappa näkee kuntosalien merkityksen asiakkaiden kokonaiskuntoutuksessa erittäin tärkeänä.
- Jos meillä ei olisi näitä kuntosaleja ja meidän pitäisi omalla kehonpainolla ja osastoilla perusliikkumisella tehdä kuntoutusta, emme varmasti saisi näitä asiakkaita samanlaiseen kuntoon kuin progressiivisella kuntosaliharjoittelulla. Lihasvoiman vahvistaminen ja tasapainon kehittäminen ovat iso osa meidän työtä. 

 

Teksti ja kuvat: Helena Collin / Liikuntamedia