09.01.2024

Äänekoskella HUR:n Smart Touch älyteknologia vapauttaa aikaa ihmisille ja luo säästöjä

”HUR:n Smart Touch älyteknologia vapauttaa aikaa ihmisille” 

”Kiitos, että sait minut kiinnostumaan kuntoilusta ja nyt ymmärrän, miksi vaimolla oli kiire Lapista kotiin salille ” lukee kortissa kuntohoitaja Sirkka Kilpuan seinällä Äänekosken terveysasemalla. Kilpua kertoo tarinan asiakkaasta, jonka vaimo harjoitteli Kilpuan opissa ja kesken talviloman halusi kotiin ja salille – vihdoin myös itse asiakas löysi tiensä kuntosalille. 

Tämä on vain yksi kertomus siitä, kuinka säännöllinen kuntosaliharjoittelu tukee arkista elämää ja saa ihmiset voimaan paremmin. Se on tämän kaiken tarkoitus, Kilpua tiivistää.  

Keski-Suomen hyvinvointialueella Äänekosken terveysasemalla on HUR:n Smart Touch -järjestelmällä varusteltu älykuntosali. 2014 valmistuneessa rakennuksessa on hyvät puitteet ja esteetön kulku. HUR:n Smart Touch -kuntosali perustettiin terveysasemalle vuonna 2015, ja siitä asti kuntohoitaja Sirkka Kilpua on kehittänyt kuntosalille toimintamallia, joka tukee arkista jaksamista. Koko mallin taustalla vaikuttaa ”loistotiimi” - moniammatillisella tiimillä mennään tilanteen mukaan. Tiimiin kuuluvat kuntohoitajan lisäksi mm. fysioterapeutti, palvelupäällikkö, hoitajat (diabetes-, - terveyden, -psykiatrinen, -sairaanhoitaja) sosiaalityöntekijä, ylilääkäri, lääkäri, psykologi, osastonhoitaja, atk- sekä huoltohenkilöt ja laitoshuoltajat.   

Tämä toimintamalli on todettu hyväksi ja suunnittelemme toimintamallin laajennusta muualle Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Tavoitteena on rakentaa uusia älykuntosaleja.


Alkusysäys saliharjoitteluun

Asiakkaana salilla käyvät Äänekosken kunnan asukkaat, nyttemmin ajatuksen tasolla koko hyvinvointialueen asukkaat huomioidaan. Asiakkaat ottavat yhteyttä keskitetyn puhelinohjauksen kautta tai tulevat vastaanotolle kuntosalille erilaisilla lähetteillä esimerkiksi terveyskeskuksesta, mielenterveys- ja päihdepuolelta tai kuntouttavasta työtoiminnasta.  Kuntosali on tarkoitettu fyysiseltä toimintakyvyltään rajoittuneille yli 18-vuotiaille henkilöille. Hyviä kokemuksia älykuntosalilla on saatu myös potilailla, joille on suunniteltu tekonivelleikkaus.

Eniten ohjaamme ikäihmisiä. Teemme testauksia ja tutkimuksia ihmisen toimintakyvystä. Tämä on sellainen alkusysäys kuntosaliharjoitteluun, sanoo Kilpua.  

Jokaiselle asiakkaalle rakennetaan oma harjoitusohjelma, joka ladataan HUR Smart Touch -järjestelmään. Samassa yhteydessä asiakkaalle luodaan tunnistekortti . Kyseisen kortin kanssa asiakas menee kuntosalilaitteille - laite tunnistaa asiakkaan henkilökohtaiset säädöt, vastukset ja toistomäärät. Kun asiakas on tehnyt harjoituksen laitteella, laite kiittää tehdystä työstä. 

Kerrallaan ohjauksessa minulla voi olla neljä aloittelevaa asiakasta. Kun innostus ja harjoittelu on saatu käyntiin, yhtä aikaa salilla voi olla suurempikin määrä asiakaita, Kilpua kertoo. 

Salilla toteutetaan liikkumissuositusten ja Käypä hoito -suositusten mukaisia ohjeita nousujohteisesta lihasvoimaharjoittelusta. Paineilmalla toimivat älylaitteet ovat erinomainen vaihtoehto toimintakyvyltä- ja kuntotasoltaan rajoittuneille. Asiakkaan vastustaso voidaan säätää 100 gramman tarkkuudella

Verrattuna painopaikkalaitteisiin näissä paineilmalaitteissa on sellainen biomekaniikka, että lähtövastus voi olla hyvin pieni ja ottaa huomioon harjoittelijan tilanteen, se on hyvä asia, Kilpua sanoo. 

Tämän päivän teknologialla varustettu älysali on asiakkaan näkökulmasta käyttäjäystävällinen.

Salille voi lähteä tekemään harjoittelua hyvin matalalla kynnyksellä ja saa myös selkeät ohjeet laitteiden käyttöön. 

Ohjaajan näkökulmasta teknologia vapauttaa aikaa ihmisille ja ohjaukselle, sillä harjoittelusta jää automaattisesti merkintä tunnistekorttiin. Se on äärettömän hyvä tietopohja työntekijälle, että miten harjoittelu on oikeasti toteutunut ja antaa pohjaa jatkosuunnitteluun. 


Älysalilla säästöjä


Ongelmaa Kilpualla on ollut lähinnä siinä, että ihmiset innostuvat kuntosaliharjoittelusta älylaitteilla, ja heitä ei saada salilta pois siirtymään muille saleille.  
Kyllä minä senkin ymmärrän. Tämä on niin huippusali ja täällä harjoittelu on helppoa. 


Kilpua näkee älykuntosalit tärkeänä ratkaisuna ennaltaehkäisyssä esimerkiksi ikäihmisen kaatumisiin. 
Jos meinaamme kustannuksia saada alas, niin ei tässä oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä muuttamaan vanhoja toimintamalleja tähän päivään. 
Tarvitsemme siis lisää tällaisia tämän päivän vaatimuksia vastaavia älysaleja. Meidän tulee panostaa ennaltaehkäisyyn, se tuo kaivattuja säästöjä tutkitusti, Kilpua vakuuttaa.

Kilpua todellakin tietää mistä puhuu, sillä hänen ohjauksessaan moni on löytänyt kuntosaliharjoittelu kipinän ja saanut lihaksiin lisää voimaa ja kestävyyttä arkisen elämän tueksi. 

Parasta tässä työssä on se, että näkee työnsä tulokset ja vaikuttavuuden. 


Teksti: Helena Collin
Kuvateksti: Äänekosken älysalin moniammatillinen tiimi. Kuvassa vas. Juha Ojastenmäki, Olli Niskanen, Sirkka Kilpua, Mika Äijäläinen, Marjo Nuuhkarinen ja Natalia Drehus.